Viceprimarul Gheorghiu (USR), umilit de liberali în ședința Consiliului Local. „Dreapta unită” a început bine anul electoral

Bugetul municipiului Râmnicu Vâlcea a fost aprobat de Consiliul Local cu 13 voturi pentru și 10 împotrivă. Grupurile PSD și PER au votat bugetul și au fost susținute și de doi consilieri excluși din USR. Viceprimarul Andrei Gherghiu (USR) a încercat să respingă bugetul, cot la cot cu grupul liberal condus de celălalt viceprimar, Virgil Pîrvulescu. O dată în plus s-a demonstrat cât de scindată este opoziția în Râmnicu Vâlcea.

Secretarul Didoiu: „Amendamentele opoziției nu corespund Codului Administrativ”

Interesantă a fost, însă, dezbaterea pentru amendamentele opoziției. Virgil Pîrvulescu a citit, în numele PNL, un amendament ce prevedea o alocare bugetară de 1,5 milioane lei pentru achiziționarea unui teren în strada Cernei și pentru menținerea ca spațiu verde. A propus și sursa de finanțare: să se taie bani de la Piețe Prest. Andrei Gheorghiu a citit o listă lungă, 25 de amendamente, fără nicio motivare, fără nicio sursă de venit, așa cum ar fi fost necesar în acest caz. Secretarul general al Primăriei, Ionuț Didoiu, a opinat juridic că amendamentele opoziției nu corespund legii și că au fost făcute cu încălcarea Codului Administrativ. De asemenea, Didoiu a amenințat că dacă amendamentele vor fi trecute prin vot, își rezervă dreptul de a nu contrasemna Hotărârea Consiliului Local, ba chiar va face opinie separată. Concret, secretarul a susținut că amendamentele nu au fost motivate și au fost făcute fără corelarea cu un anumit punct al ordinii de zi. Culmea este că inclusiv viceprimarul Pîrvulescu i-a dat dreptate lui Didoiu (cei doi sunt recunoscuți pentru lungile polemici din ședințele de consiliu), în cazul propunerilor făcute de viceprimarul userist, iar grupul PNL nu a votat propunerile lui Gheorghiu.

PNL vs USR. Câștigător a ieșit Gutău, care și-a trecut proiectul de buget

Deși secretarul general a susținut că amendamentele opoziției nu sunt legale, primarul Mircia Gutău a recomandat ca acestea să fie supuse la vot. Trebuie spus că rolul primarului în construirea bugetului este decisiv, fiindcă el este cel care-l propune Consiliului Local, acesta din urmă având doar dreptul de a-l amenda și vota sau respinge.

Tot secretarul Ionuț Didoiu a spus că amendamentele au fost depuse separat, deci trebuie votate separat. Gheorghiu a votat amendamentul PNL, așa cum se vede în video-ul alăturat, iar liberalii s-au abținut de la vot la amendamentul său. Atât de unită este dreapta în municipiul Râmnicu Vâlcea încât, în 2024, an electoral deosebit de greu, PNL nu i-a votat amendamentele lui Andrei Gheorghiu, colegul lor de opoziție. Motivele sunt simple: Pîrvulescu vrea să joace rolul singurului opozant real, iar în parteneriatul cu Gheorghiu nu mai crede nimeni. A jucat la dublu, la triplu, la toate capetele, până când a reușit să-și ostilizeze toți actorii politico-administrativi din județ. În final, proiectul de buget gândit și propus de primarul Gutău a trecut.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like