PĂDURAR din VÂLCEA, dat pe mâna JUSTIŢIEI. Cum se transportau lemne ilegal cu ajutorul „paznicului pădurilor”

 

Un pădurar din Vâlcea a fost dat, de curând, pe mâna justiţiei, după ce procurorii au dovedit că acesta dădea o mână de ajutor pentru transporturile ilegale de lemne. Petrişor Gheorghe Parpală, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Privat Clăbucet, a fost trimis în judecată în luna februarie 2017, el fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de fals intelectual şi uz de fals.

Cum a fost prins!?

Cei care au descoperit prima dată faptul că „paznicul pădurilor” comitea infracţiuni pe bandă rulantă au fost agenţii de poliţie din cadrul Postului de Poliţie Scundu. Asta se întâmpla în luna noiembrie 2016, când oamenii legii au observat că Parpală întocmea în fals avize de însoţire a materialului lemnos transportat.

„În perioada 15.06.2015 – 28.07.2015, în calitate de pădurar în cadrul Ocolului Silvic Privat Clăbucet, în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, inculpatul Petrişor Gheorghe Parpală a completat cu date neconforme cu realitatea (cantităţi diferite pe exemplarul 1 al avizului, faţă de exemplarele 2 şi 3; nume greşite ale transportatorului sau beneficiarului real; date de identificare ale beneficiarului sau transportatorului nereale; numere de APV – uri aparţinând altor persoane decât destinatarului, mijloace de transport nereale etc.) un nr. de 33 de avize de însoţire primare, introducând datele în S.U.M.A.L. şi creând astfel o aparenţă de legalitate exploatării masei lemnoase sau transportului de material lemnos efectuat de beneficiarul transportului.

S-au sesizat din oficiu, la data de 17.09.2015, lucrătorii de poliţie din cadrul Postului de Poliţie Scundu cu privire la completarea necorespunzătoare a avizelor seria AP nr. 1713163 şi seria AP nr. 1713199, în sensul că pe exemplarul 1 al celor 2 avize era trecută o anumită cantitate de material lemnos, în timp ce pe exemplarele 2 şi 3 era trecută o altă cantitate de material lemnos, mai mică decât cea de pe exemplarul 1, după care, ulterior, au fost extinse cercetările referitor la modalitatea de completare a tuturor avizelor existente în carnetul de avize cu seriile de Ia AP 1713151 la AP 1713200, identificându-se încă 31 de avize de însoţire primare ce conţineau date conforme cu realitatea” – se precizează în rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Drăgăşani.

Trimis în judecată…

Ca urmare, pădurarul Petrişor Gheorghe Parpală a fost trimis în judecată, pe rolul Judecătoriei Drăgăşani, în calitate de inculpat. El este acuzat că a săvârşit infracţiunile de „fals intelectual” şi „uz de fals”, prevăzute de art. 321 Cp. şi de art. 323 Cp., cu aplicarea prevederilor art. 35 alin.1 Cp., fiind vorba de 33 de acte materiale.

Trebuie precizat însă că Garda Forestieră Rm. Vâlcea  şi Ocolului Silvic Privat Clăbucet au anunţat procurorul de caz că nu intenţionează să se constituie parte civilă în dosarul, pentru că nu au suferit niciun prejudiciu. „Ambele unităţi vor fi citate însă în cauză în calitate de parte civilă, întrucât sunt direct interesate de situaţia juridică a celor 33 de avize în litigiu” – se mai precizează în rechizitoriu.

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like

One thought on “PĂDURAR din VÂLCEA, dat pe mâna JUSTIŢIEI. Cum se transportau lemne ilegal cu ajutorul „paznicului pădurilor”

  1. Acesta este un caz fericit ca a fost prins ,,paznicul padurii”, asa numitii padurari ei sunt cei care fac cele mai mari ilegalitati si jafuri in fondul forestier, daca pana in anul 1997, padurarii detineau o caruta cu cal/cai si o geanta de gat, acum padurarii sunt inzestrati cu drujbe, camionete aro si tractoare cu troliu. Padurarii sunt marii jefuitori ai padurilor si cei mai mari evazionisti fiscali.

Comments are closed.