12 iulie 2016

BĂTAIE de JOC pe BANI PUBLICI la Primăria Râmnicu Vâlcea! Sume colosale alocate şi nejustificate în acte!

Bătaie de joc pe bani publici! Aşa se poate caracteriza atitudinea fostei conduceri a Primăriei Râmnicu Vâlcea, care a alocat sume colosale de bani pentru diferite acţiuni sportive, culturale, sociale sau de tineret, însă nu a solicitat niciodată să se justifice cheltuirea banului public. Mai precis, pe viceprimarul cu atribuţii de primar Ion Gigi Matei l-a cam durut „în bască”, tratând cu superficialitate această problemă, în condiţiile în care era totuşi vorba despre banii contribuabililor din Râmnicu Vâlcea.

Cele mai mari sume de bani s-au dat către cele două cluburi sportive din municipiul Râmnicu Vâlcea, respectiv CSM Râmnicu Vâlcea şi HCM Râmnicu Vâlcea, unde primăria deţine acţiuni. La clubul de fotbal s-au dat sume mai mici, însă la cel de handbal vorbim deja de milioane de lei, bani a căror cheltuială nu şi-a găsit justificare în actele primăriei. Asta în condiţiile în care s-a făcut şi un audit la HCM, audit care a rămas fără ecou, pentru că nimeni nu a luat nicio măsură în urma abaterilor constatate.

Iată de spune Curtea de Conturi Vâlcea despre această speţă: „În anul 2015, unitatea administrativ teritorială a efectuat plăţi (viramente cu ordin de plată), în sumă totală de 3.460.000 lei, către două asociaţii sportive din municipiul Râmnicu Vâlcea, respectiv către Clubul Sportiv Municipal Râmnicu Vâlcea suma de 900.000 lei şi Handbal Club Municipal Râmnicu Vâlcea suma de 2.560.000 lei, la care deţine părţi sociale în procent de 32%, respectiv 98%, fără a solicita documente justificative referitoare la cheltuirea sumelor acordare din bugetul local.

În perioada 09.12.2015 – 12.02.2016, s-a efectuat o misiune de audit de regularitate de către compartimentul audit intern al unităţii administrativ – teritoriale, la Asociaţia HCM Râmnicu Vâlcea, cu tema ‹utilizarea fondurilor alocate în perioada 01.01 – 31.10.2015 de la bugetul local sau din alte fonduri speciale, conform destinaţiei stabilite şi a altor elemente ce incumbă din această activitate›, misiune care s-a finalizat prin întocmirea Raportului mr. 5338/12.02.2016. Abaterile constatate au avut ca termen de realizare data de 23.03.2016 şi nu au fost implementate în interiorul acestui termen”.

Documente justificative? Ce sunt alea?

Aşa cum spuneam, alte sume de bani, destul de mari pe vremea aceasta de restrişte, au fost alocate pentru evenimente culturale, sociale şi de tineret. Ca şi la cluburile sportive, nimeni nu a simţit nevoia de a justifica în cel fel, pe ce şi de ce au fost cheltuiţi banii publici. Ce documente justificative, ce rapoarte? Ce sunt alea?

„S-au efectuat plăţi (viramente prin ordine de plată) în sumă totală de 138.972, 11 lei pentru acţiuni de tineret (14.500 lei), acţiuni social – culturale (33.500 lei) şi susţinerea cultelor (90.972,11 lei), fără să se facă dovada modului de cheltuire a sumelor cu documente justificative ce trebuiau solicitate beneficiarilor de sprijin financiar” – au descoperit inspectorii Curţii de Conturi Vâlcea.

Măsuri…

Descoperind toate aceste nereguli, cei de la Curtea de Conturi Vâlcea au dispus şi luarea unor măsuri, printre care se evidenţiază, logic, justificarea cheltuirii banului public. Primăria Râmnicu Vâlcea trebuie să ducă la îndeplinire sarcinile trasate de inspectorii Curţii de Conturi până la data de 31 octombrie 2016.

„Luarea măsurilor legale ce se impun: – justificarea realităţii plăţilor efectuate în anul 2015 în sumă totală de 3.460.000 lei, după cum urmează: 900.000 lei către CSM Râmnicu Vâlcea şi 2.560.000 lei către HCM Râmnicu Vâlcea, pe baza documentelor justificative care au stat la baza acestora. Luarea măsurilor de stipulare în actele administrative şi de asociere a solicitării de documente justificative referitoare la cheltuirea sumelor acordate din bugetul local; – aducerea la îndeplinire a măsurilor impuse în urma ultimei misiuni de audit intern, efectuată la HCM Râmnicu Vâlcea, precum şi luarea măsurilor de efectuare a unei misiuni de audit intern pe perioada 01.10.2015 – 31.12.2015, neacoperită de precedenta misiune de audit intern.

Luarea măsurilor legale ce se impun pentru: – justificarea realităţii plăţilor efectuate în anul 2015 în sumă totală 138.972,11 lei, după cum urmează: 14.500 lei pentru acţiuni de tineret, 33.500 lei pentru acţiuni social-culturale, 90.972,11 lei pentru susţinerea cultelor, pe baza documentelor justificative care au stat la baza acestora” – se mai arată în raportul Curţii de Conturi Vâlcea.

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.