Statuia lui Brukenthal, achitată de o companie din Vâlcea

SC Boromir SA a plătit 60% din costurile necesare edificării statuii baronului Samuel von Brukenthal (guvernator al Transilvaniei între 1777 – 1787) din Sibiu. Deja celebra statuie a fost dezvelită de președintele României, Klaus Iohannis, sâmbătă, 13 august. Restul de 40% a fost achitat în proporții egale de Clubul Lions și Clubul Rotary din Sibiu. Boromir este o celebră companie vâlceană cu activitate în morărit și panificație, dar care are în portofoliu și alte societăți comerciale din alte sectoare de activitate. Deține importante afaceri și în județul Sibiu, dintre care o amintim poate pe cea mai importantă: Moara Cibin. 

Controverse istorice dezbătute aprig în 2021

Personalitatea marcantă a baronului a stârnit multe controverse în societatea românească, mai ales în 2021. Poate mai mult decât oricând în postdecembrism, s-au amintit anul acesta nu doar meritele neîndoielnice pe care le-a avut Samuel von Brukenthal, dar și petele negre pe care i le contabilizează istoria. Când liberala Raluca Turcan, ministrul Muncii și parlamentar de Sibiu a gafat impardonabil pe Facebook urându-i la mulți ani baronului, rețelele de socializare s-au umplut de ironii la adresa ei. S-au dezbătut intens rolul negativ pe care baronul l-a avut ca guvernator al Transilvaniei în înăbușirea răscoalei țărănești condusă de Horea, Cloșca și Crișan (1784), dar și drepturile românilor transilvăneni din acei ani. Desigur, s-au adus și acuzații profund nedrepte, venite dinspre zona periferică a societății care are, însă, acces la Facebook. Totuși, în dreptul lui Samuel von Brukenthal rămân marile merite culturale binecunoscute, dar și amintirea unei personalități europene. Muzeul care îi poartă numele este o mărturie de netăgăduit în acest sens. Pentru istorici și nu numai, meritele și și vinovățiile sale rămân în dezbatere. 

Statuia din bronz are trei metri și cântărește peste 4,5 tone; îl reprezintă pe von Brukenthal stând în picioare, înfățișat în ordinal Sfântul Ștefan al Mariei Tereza, așa cum este redat în tabloul celebru ce se află în salonul de muzică al palatului care îi poartă numele din centrul civic al Sibiului. Amplasată în Piața Mare din Sibiu, cu poziționare simetrică de statuia marelui dascăl Gheorghe Lazăr, lucrarea a costat aproximativ 100.000 de euro și îi aparține sculptorului orădean Deak Arpad. La dezvelire a participat, printre alte înalte oficialități naționale și locale, directorul SC Boromir, Mircea Ureche (foto jos).

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like