Schimbări în conducerea învățământului vâlcean. Vezi cine vine și cine pleacă!

Apropierea deschiderii noului an școlar aduce cu sine câteva modificări în structura de conducere a învățământului din Vâlcea. Prima și cea mai importantă este numirea pe funcția de director al Casei Corpului Didactic (CCD) a Adinei Dobrete (PSD). Aceasta îl va înlocui pe Adrian Luca, despre care se poate spune că a avut un mandat lung (șase ani, dintre care patru câștigați prin concurs) și bun în fruntea CCD Vâlcea. Dobrete are 29 de ani în învățământ, dintre care aproximativ 15 a ocupat funcții în ISJ sau în conducerea unei instituții de învățământ. A fost adjunct între 2012 – 2013, inspector pentru învățământul primar între 2002 – 2005, inspector pe management între 2014 – 2020. În prezent, este profesor de discipline socio – umane la CNI Matei Basarab (fostul Pedagogic). 

Miu, noul adjunct al ISJ. Personal conflictual și reclamagiu 

Una dintre cele două funcții de inspector școlar general adjunct va avea alt titular. Din motive personale, Mirela Toma (PNL) a cerut să nu i se mai prelungească numirea care i-a expirat vara aceasta, în locul ei venind Lucian Miu (tot PNL). Acesta promovează din funcția de inspector pe management pe care o deține din 2020. În trecut, Miu a fost director adjunct la CN Alexandru Lahovari din Râmnicu Vâlcea (unde predă Chimie). S-a făcut remarcat printr-o atitudine conflictuală, reclamagiu și dornic să întrețină stări conflictuale în colectivele din care face parte. De exemplu, cu fosta sa șefă Isabela Ioniță, care deținea funcția de director la Lahovari, a ajuns în instanță. ISJ Vâlcea are în organigramă două funcții pe Management. Una dintre ele o deținea Miu, pe cealaltă fiind Doru Dumbrăvescu (Pedagogic), a cărei culoare politică se schimbă în funcție de conducerea ISJ. Funcția lăsată vacantă de Miu face obiectul unor aprige negocieri ce se duc în prezent între PNL și PSD. Sectorul Management este extrem de important fiindcă se ocupă de conducerile tuturor unităților de învățământ din județ. Zilele viitoare, lupta va fi tranșată, în polle – position fiind deocamdată PSD, care trage tare să câștige dat fiind faptul că de câțiva ani buni, doar PNL contează în ISJ. 

Modificări în lanț pentru șefia Centrului de Excelență 

Fosta adjunctă Mirela Toma nu se duce la catedra sa de discipline tehnologice de la Liceul Constantin Brâncoveanu – Horezu, ci ocupă funcția de director al Centrului de Excelență din ISJ. De doi ani, funcția de director al Centrului de Excelență o deținea, prin concurs, profesoara de istorie de la Școala Gimnazială I. Gh. Duca Râmnicu Vâlcea, Maria Diaconu, un cadru didactic serios și muncitor, recunoscut pentru aceste calități și în ISJ, dar și în școala de unde provine. Pentru ca Mirela Toma să aibă calea liberă către conducerea Centrului, Maria Diaconu a fost convinsă că ar fi mai bine să predea istorie la CN Alexandru Lahovari, acolo unde se pretransferase de anul trecut. Acum însă a decis să meargă la clasă, primind catedra deținută până anul acesta de reputatul profesor Sorin Oane, care s-a pensionat. Și cine va prelua orele de istorie de la I. Gh. Duca?! În sistem au apărut deja două nume: profesorii Claudiu Tulugea – șeful Muzeului Județean de Istorie ,,Aurelian Sacerdoțeanu” și Carmen Grigoriță de la Seminarul Teologic. Ambii cu jumătate de normă. Tulugea nu poate preda la clasă pentru că e șeful muzeului, iar legea spune că orele sale sunt la dispoziția școlii sau a ISJ. Dacă tot sunt la dispoziție conducerii școlii, directorul de la I Gh Duca, Claudiu Gaiță, a și găsit soluția: ,,Le voi scoate eu la plata cu ora.” Răspuns sec, dar cuprinzător, mai ales că directorul Gaiță e iute de mână când trebuie să servească interese politice. Anul acesta a adus-o și pe soția consilierului municipal PNL Lucian Pavelescu de la Dăești, în municipiu. Că nu se făcea ca nevasta unui consilier penelist să profeseze în mediul rural, tocmai când au partidul la guvernare.

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like