Cum vrea Buican să-şi mute finul şi valetul în Parlament

Două noduri în gât pentru şeful liberalilor: Bulacu şi Popescu

 

După două zile de vot în care preşedinţii organizaţiilor locale, primarii şi membrii Biroului Politic Teritorial (BPT) şi-au exprimat dorinţa cu privire la candidaţii şi locurile acestora pe lista PNL la parlamentare, situaţia este favorabilă vechilor liberali. Singurul fost pedelist care aproape că şi-a adjudecat primul loc pe lista de la Senat este Romulus Bulacu (coeficientul după două zile de vot este de 32,30). Contracandidatul său, senatorul Adrănel Cotescu, are un coeficient de 24,20. Sondajul, care contează în proporţie de 40% pentru rezultatul final, nu mai poate schimba candidatul PNL la locul I pe lista de la Senat. Cea mai mare diferenţă din toată întrecerea internă s-a înregistrat la locul al doilea de la Senat. Consilierul judeţean Victor Popescu l-a zdrobit pe primarul comunei Păuşeşti – Măglaşi, Alexandru Dediu. Popescu are 40,00, iar Dediu 14,90. Asta în contextul în care Dediu a fost preferatul preşedintelui Cristian Buican, care l-a ajutat cât a putut în timpul campaniei interne. De altfel, Dediu a fost trecut pe o listă care a circulat prin partid, distribuită de loialii lui Buican, prin care liderul voia să-şi ajute preferaţii. Alături de primarul din Păuşeşti Măglaşi (care a fost năşit de Buican la nunta de argint), pe listă au mai fost trecuţi Victor Stănculescu (alt fin de-al lui Buican), Romulus Bulacu (pentru a avea şi fostul PDL un loc eligibil) şi Ion Bîzîc (fostul secretar al preşedintelui). Deci, deşi susţinut puternic de Buican, Dediu are cel mai mic coeficient, iar contracandidatul său, Victor Popescu, lovit tare de grupul ,,buicanist”, a obţinut cel mai bun scor al competiţiei interne. Cât despre candidatura lui Romulus Bulacu, se poate spune că Buican nu a avut ce face. Are nevoie ca un loc eligibil să fie ocupat de un fost pedelist, iar Bulacu se ,,califică” pentru că a fost co – preşedintele filialei. Daca nu ar fi fost pus pe lista, s-ar fi făcut ditamai scandalul, şi asta pe buna dreptate, atât în interiorul organizaţiei, cât şi la Bucureşti, unde Romulus Bulacu este puternic susţinut de Vasile Blaga.

Stănculescu şi Bîzîc, favoriţii şefului, şi-au depăşit contracandidaţii
Mult disputatul loc doi pentru Camera Deputaţilor pare să fie tranşat de gruparea Buican în favoarea lui Victor Stănculescu. Deşi acesta pierduse lamentabil miercuri, la votul primarilor şi preşedinţilor de organizaţie, Buican a pus biciul pe ai lui ca să-şi scoată finul câştigător. Aşa că după cele două ,,reprize” de vot, Stănculescu are un coeficient de 23,55, iar Iuliana Moise 23,20. Şi la al treilea loc pe listă pentru Camera Deputaţilor, ,,buicaniştii” s-au comportat la fel de lamentabil. Au întors voturile în BPT împotriva consilierului judeţean Samoil Vâlcu, susţinându-l pe perdantul alegerilor din vară, fostul primar de Băbeni, Ion Bîzîc. Înaintea şedinţei, Bîzîc s-a plâns lui Buican, dar şi celorlalţi colegi că demisionează dacă va pierde competiţia internă în favoarea lui Vâlcu. Drept pentru care, Buican a dispus, iar coeficientul lui Bîzîc a ajuns, spre ruşinea PNL Vâlcea, la 26,55. Samoil Vâlcu are, după două zile de vot, doar 25,85, deşi, după prima ,,rundă”, unde au votat preşedinţii de organizaţii şi primarii, avea un mic avans în faţa lui Bîzîc. În cazul în care nu ar fi existat conflictul mocnit între Samoil Vâlcu şi Iuliana Moise, cei doi ar fi avut mai mari şanse în faţa ,,buicaniştilor”. Printr-un sprijin reciproc, cei doi ar fi putut contracara manevrele de culise ale căror victime au căzut, deşi, după prima zi de vot, conduceau ,,ostilităţile”. Votul BPT, acolo unde Cristian Buican face toate cărţile, i-a retrogradat de pe poziţiile obţinute cu o zi în urmă, în faţa primarilor şi preşedinţilor de organizaţii. Culmea, majoritatea primarilor penelişti i-au votat pe cei doi lideri ai fostului PDL, considerându-i reprezentativi pentru PNL. De amintit că acest conflict s-a deschis în public în momentul în care Iuliana Moise a citit o scrisoare deschisă adresată BPT, în care îi incrimina pe Bulacu şi pe Vâlcu. Consilierul judeţean Mihaela Andreianu şi-a consolidat locul al patrulea, după ce l-a învins în ambele zile de vot pe consilierul municipal Mircea Poenaru. Preşedintele OFL are 32,75 coeficientul, iar contracandidatul său doar 22,65. Locurile cinci va fi ocupat de preşedintele TNL, Alexandru Părduţ, care nu a avut contra – candidat. Poziţia a şasea va fi ocupată, cel mai probabil, de o persoană care nu va intra în competiţia internă. Conform tuturor sondajelor şi calculelor politice, locurile patru, cinci şi şase nu sunt eligibile, iar locul al treilea este semi – eligibil.

Cum se calculează coeficientul
La aceşti coeficienţi s-a ajuns printr-o medie ponderată, care deocamdată nu este definitivă. Conform criteriilor din lupta internă, 35% contează votul preşedinţilor de organizaţii şi al primarilor, 25% votul BPT şi 40% sondajul de opinie. Numărul de voturi obţinut din partea primarilor şi preşedinţilor de organizaţii se înmulţeşte cu 0,35. Numărul de voturi din BPT se înmulţeşte cu 0,25. Cifrele provenite din urma celor două înmulţiri se adună şi dau coeficientul actual, care nu este unul definitiv, ci doar provizoriu, în aşteptarea sondajului de opinie. Scorurile din sondaj se vor înmulţi cu 0,40, iar rezultatul se va aduna cu coeficientul de acum.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.