PNL Vâlcea este şeptelul lui Cristian Buican

Filiala liberalilor vâlceni suferă, în proporţie de masă, de un masochism cronicizat. De vreo şase ani se excită metafizic atunci când preşedintele Cristian Buican dă cu biciul. Deşi sunt de curând în partid, foştii pedelişti au început să se deprindă repede cu boala de ultimi ani a liberalismului vâlcean. Cei mai mulţi dintre cei care, cândva, au aparţinut unui partid foarte relaxat – PDL – se dedau la ruşinoasele orgii politice, în care aşteaptă ca Buican să le frăgezească bine de tot spatele, cu biciul de preşedinte.
Altfel nu se explică atitudinea liberalilor vâlceni care, nu doar că s-au obişnuit cu biciul, dar îl şi cer. Acum Buican trebuie să facă o riguroasă selecţie, fiindcă atât de mulţi vor să trăiască politic, cu spinarea vărguită de şef, încât acesta nu mai poate face faţă. Biciul a devenit un fel de totem, un obiect respectat cu religiozitate, într-un loc unde, cândva, cu aceeaşi consideraţie era privită figura lui Ion I. C. Brătianu, din tablou.
Aşa că membrii care vor funcţii au o reacţie de tip pavlovian atunci când vine vorba de activitate politică. Vor, cu tot dinadinsul, să fie bătuţi şi umiliţi de preşedinte. Iată că întocmai s-a întâmplat când cu înscrisul pe lista pentru alegerile parlamentare. Nici unul, absolut nici unul dintre liberali (mai vechi sau mai pedelişti) nu s-a înscris pentru locul întâi la Camera Deputaţilor. Şi asta ca să nu-i ştirbească autoritatea şefului. Toţi au venit cuminţei la sediu, cei care nu s-au înscris şi-au văzut mai departe de lăudarea lui Buican, iar pentru cei care s-au înscris, lista a început cu locul doi.
Este, cumva, Cristian Buican, cel mai bun parlamentar de Vâlcea?! N-avem nevoie de răspuns. Ştim că nu! O ştie toată lumea. Este cumva cel mai bun parlamentar al PNL? Cel mai probabil nici asta… Chiar dacă a ajuns, prin combinaţiile politice ale grupului din fruntea PNL (din care şi Buican face parte), secretar al Camerei Deputaţilor, n-a excelat în acest mandat. Şi nici în cel precedent. Pentru ce mai cere Buican un al treilea mandat de deputat? Singurul merit pentru care va deschide lista PNL Vâlcea la parlamentarele din toamnă este funcţia pe care o are în filială. Adică aceea de şef, de zbir. Nicidecum de lider, de preşedinte.
Dat fiind faptul că Buican se trage dintr-o zonă unde oieritul are mare trecere (dar ce discrepanţă mare între bunul simţ proverbial al Ţării Loviştei şi comportamentul său aproape suburban), putem spune că filiala a ajuns şeptelul său. Familia Buican are mii de oi. La propriu! Fiul cel mai de seamă al acestei familii, Cristian, are sute de oi. Politice! Acestea îi sunt şeptelul. Să le stăpânească sănătos şi ele să-l voteze în toamnă, la parlamentare.

DEX: Şeptel: Totalitatea animalelor domestice sau numai a celor de o anumită specie dintr-o ţară, regiune sau gospodărie.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like