Decembrie 89, file de poveste. Şefului filierei sovietice de la Vâlcea

Celebrul dosar de contra – spionaj ,,Corbii”, care îi viza pe agenţii serviciilor secrete sovietice din România, a avut cel puţin un ,,subiect” la Vâlcea. Este vorba de colonelul Severin Baciu, fostul comandant al unităţii de Vânători de Munte Vâlcea. În primii şase ani ai democraţiei româneşti, Baciu a fost parlamentar din partea FSN şi PDSR. După ce a promovat în funcţii militare şi politice mai mulţi apropiaţi din Vâlcea şi Argeş, colonelul s-a retras din viaţa publică. ,,Reţeaua” sa vâlceană a proliferat în anii 90, la Vâlcea, mulţi din exponenţii ei aflându-se şi astăzi în prim – planul vieţii publice. Deşi au existat mai mult decât suspiciuni rezonabile că ar fi trădat România în favoarea Uniunii Sovietice, colonelul a trăit în huzur până în 2011.

Legătura generalului Militaru şi vicepreşedintele comisiei de Apărare din Parlament

Este de notorietate publică faptul că generalul Nicolae Militaru, unul dintre personajele – cheie ale evenimentelor din decembrie 1989, a fost deconspirat de UM 0110 (Unitatea specială anti – KGB a Securităţii), ca fiind agent al GRU (serviciul secret al Armatei Sovietice). Din această poziţie a reuşit să facă mult rău României în primii ani ai democraţiei. Militaru avea oameni de legătură în toată ţara, în special în armată. Conform revistei ,,Vitralii – Lumini şi Umbre”, editată de veteranii din Serviciul Român de Informaţii (SRI), unul dintre oamenii de legătură ai generalului, de la Vâlcea, a fost colonelul Severin Baciu. Acesta a fost ,,impus” de la Bucureşti, de noua conducere ,,revoluţionară” în fruntea organismului politico – administrativ care a preluat puterea în stat, Frontul Salvării Naţionale (FSN). Potrivit aceleiaşi surse, Baciu a fost ,,lucrat operativ” în celebrul dosar de contra – spionaj ,,Corbii”, prin care Securitatea i-a depistat pe agenţii sovietici din România. Pentru că nu putea fi anchetat şi judecat pentru trădare în favoarea ruşilor (lui Nicolae Ceauşescu îi era teamă de URSS şi nu dorea să se ajungă la asemenea acuzaţii), colonelul a fost trecut în rezervă după ce i-au fost imputate fapte de drept comun. La alegerile din 1990, Baciu a candidat din partea FSN, câştigând un mandat de deputat. În legislatura 1992 – 1996, colonelul a redevenit deputat pe listele PDSR, fiind numit vicepreşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Camera Deputaţilor.

Baciu: ,,Din acest moment toată lumea ascultă comanda la mine!”

Conform afirmaţiilor făcute de un militar transmisionist din cadrul Divizionului de Transmisiuni Vâlcea, colonelul Baciu Severin cunoştea firul evenimentelor petrecute în decembrie 1989, înainte ca acestea să aibă loc. În după – amiază zilei de 22 decembrie, transmisioniştii de la Vâlcea au primit un telefon direct de la generalul Nicolae Militaru, care s-a prezentat în calitate de comandant al Armatei. Acesta a ordonat anunţarea prin curier a colonelului Severin Baciu şi aducerea acestuia la sediul Comitetului Judeţean în maxim o oră. Curierul de la transmisiuni a îndeplinit ordinul, însă nu avea ce informaţii să-i ofere colonelului vâlcean, fiindcă acesta deja îl aştepta echipat în uniformă şi gata să fie însoţit la sediul Comitetului Judeţean. Ajuns acolo, Baciu li s-a adresat tuturor prin formula: ,,Din acest moment toată lumea ascultă comanda la mine!” Noul lider militar al judeţului, ,,emanat” de evenimentele din decembrie, n-a uitat motivul pentru care fusese trecut în rezervă, aşa că a făcut viaţa grea mai multor ofiţeri de informaţii.

Prejudiciu de 70 de tone de combustibil, motivul trecerii în rezervă

Colonelul Severin Baciu a fost comandantul UM 01036 Vâlcea – Vânători de Munte între 1968 – 1978. Militarii care l-au cunoscut şi care au lucrat în subordinea sa îl descriu pe Baciu ca fiind din cale afară de dificil, arogant şi încăpăţânat, deseori cu ochii după femei. De altfel, au existat nenumărate indicii şi reclamaţii venite din partea subordonaţilor săi că Baciu a condiţionat câteva avansări în grad de anumite ,,servicii” ale soţiilor acestora. Ca urmare a unui lung şir de abuzuri de tot felul, dublate de numeroase laude cum că are relaţii sus – puse în cadrul conducerii Armatei, Baciu a intrat în atenţia Direcţiei a IV-a a Securităţii (Contrainformaţii Militare). Colonelul se lăuda cu amici ca generalul Dumitru Roşu, şeful Armatei a III – a Craiova, generalul Iulian Topliceanu, şeful Armatei a IV- a Transilvania, dar şi cu prietenia care îl lega de generalul Nicolae Militaru, pe atunci trecut în rezervă din cauza legăturilor sale cu sovieticii. În urma verificărilor făcute de cei e la contrainformaţii militare s-a descoperit o ,,gaură” de aproximativ 70 de tone de combustibil. Severin Baciu a fost schimbat din funcţie şi trimis în statul major al Brigăzii de Vânători de Munte de la Curtea de Argeş, apoi a fost transferat pe o funcţie mai mult administrativă în cadrul Spitalului Militar Central, de unde s-a şi pensionat.

,,Puii” colonelului, ,,agăţaţi” de spaţiul public vâlcean şi în 2016

Severin Baciu a murit într-un sumbru anonimat, în 2011. Totuşi, statul pe care l-a trădat i-a acordat pensie de aproximativ 5000 de lei. La începutul anilor 90, prin traficul de influenţă la nivel guvernamental, a reuşit să promoveze pe funcţii de conducere mai multe cadre militare din Vâlcea şi Argeş. Influenţa sa a fost resimţită şi de instituţiile civile, care s-au ,,trezit” conduse de colaboratori ai colonelului. Câţiva vâlceni ,,cocoţaţi” pe funcţii în anii 90, în administraţia publică locală îi datorează ,,serviciul” lui Baciu. Pentru a se proteja sau contracara unele critici care începeau să i se aducă, acesta a pus în dependenţă şi ulterior promovat câţiva jurnalişti care încă ,,poluează” media vâlceană. Astfel, o serie de politicieni şi ziarişti care apar şi în 2016 pe ecranul televiziunilor vâlcene l-au avut ca ,,mentor spiritual” pe Severin Baciu, trădător al României, aflat în slujba Uniunii Sovietice, ulterior Federaţiei Ruse. La Vâlcea, ca de altfel, în toată ţara, ,,Corbii” au făcut pui.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like

One thought on “Decembrie 89, file de poveste. Şefului filierei sovietice de la Vâlcea

  1. „Si non e vero, e ben trovato!”… Pare credibil, dar este prea vag, fără nume concrete de politicieni şi ziarişti, pare că subiectul este „umflat” artificial!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.