Vâlcea ar mai putea avea încă două stațiuni turistice

Județul Vâlcea se poate “îmbogăți” cu încă două stațiuni turistice. Asta după ce Guvernul României va aproba proiectul de Hotărâre de Guvern, propus de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, pentru atestarea orașelor Horezu și Brezoi ca stațiune turistică de interes național, respectiv stațiune turistică de interes local.

„Menționăm că propunerile au fost validate ca urmare a unor vizite în teren, efectuate de specialiștii din cadrul MEAT, la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale, fiind îndeplinite criteriile minime obligatorii pentru atestarea celor trei orașe ca stațiuni turistice, după caz, de interes național și interes local” – precizează Ministerul Economiei într-un comunicat de presă.

Cei care au întocmit nota de fundamentare a proiectului menționează că orașul Horezu este cunoscut ca centru etnografic și ca un vechi centru de ceramică populară.

„Din punct de vedere al ocupațiilor tradiționale, Horezu este cunoscut ca zona de practicare a pomiculturii, creșterea animalelor, olăritului, exploatarea și prelucrarea lemnului. Olăritul continuă să reprezinte emblema locului. De asemenea trebuie remarcată poziția privilegiată din nordul Olteniei unde există cea mai mare concentrare de mânăstiri din țară, majoritatea din ele aflând-se în aproprierea Horezului”, mai precizează sursa citată.

Vestea bună pentru administrațiilor locale, dar și pentru cetățeni este că, pe lângă turiști, Horezu și Brezoi vor avea şanse mai mari ȋn atragerea de finanţări nerambursabile, ȋn condiţiile ȋn care unele programe de finanţare impun existenţa atestării ca staţiune turistică.

„Avȃnd ȋn vedere efectul multiplicator al turismului ȋn sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcțiile, agricultura, artizanatul și comerțul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului ȋn localităţile atestate ca staţiuni turistice vor genera un impact benefic pentru dezvoltarea economică și creşterea calităţii vieţii pentru rezidenţii acestor zone”- se mai arată în proiectul de hotărâre.

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like