Alegeri la PNL Vâlcea: Orban l-a învins pe Cîțu la el acasă

Alegerile din Partidul Național Liberal (PNL) Vâlcea s-au desfășurat sub imperiul confruntării naționale dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu. Ambii au fost prezenți la Vâlcea vineri, 9 iulie, și au luat, așa cum era de așteptat, ,,caimacul” din punct de vedere al imaginii. Astfel, s-a ratat o bună ocazie pentru o analiză sinceră a înfrângerilor pe care liberalii le-au încasat la locale și parlamentare. Președintele Cristian Buican a fost reales zdrobitor, echipa sa a primit funcții în noul birou de conducere, tot ca până acum. Contracandidatul lui Buican, Gheorghe Păsat, nu a reușit (și nici n-ar fi avut cum) să se erijeze în reformatorul filialei, primind mai puțin de 10% din voturile exprimate. Virgil Pîrvulescu, recent ales președinte al PNL Râmnicu Vâlcea, a intrat într-o confruntare vizibilă cu echipa Buican. 

S-a intrat în linie dreaptă pentru Congres: Buican e în echipa Orban

Cea mai importantă idee ca simbol, dar și ca număr de delegați pentru Congresul din septembrie, a alegerilor din PNL Vâlcea este că Ludovic Orban l-a învins pe Florin Cîțu la el acasă. După cum se știe, premierul este originar din Vâlcea, informație repetată și pararepetată de partizanii săi locali. De altfel, în discursul său, Cîțu a spus că încă din 1990 este membru al PNL și că s-a înscris în partid la Râmnicu Vâlcea. În afara mesajelor politice binecunoscute, premierul a anunțat cu mare fast începerea licitațiilor la modernizarea și lărgirea unui drum județean care va face legătura între Râmnicu Vâlcea și Tigveni (localitate de unde se va intra pe autostrada Pitești – Sibiu). În replică, Ludovic Orban care a avut ocazia să vorbească ultimul (deci, să tragă concluziile și să-l puncteze pe contracandidatul său) a spus că este membru PNL tot din 1990, dar spre deosebire de alții (trimiterea la Cîțu a fost evidentă), a rămas în partid, nu s-a reîntors abia în 2016. Cât despre legătura capitalei de județ cu autostrada, Orban a specificat că este imperios necesar să se demareze procedurile pentru un studiu de fezabilitate al unui drum expres. Replica a fost aplaudată la scenă deschisă  mai ales de primarii care știu bine administrație publică. Orban și-a declarat fățiș susținerea pentru Cristian Buican (cel care a și câștigat un nou mandat), în timp ce Cîțu a evitat să se pronunțe asupra unui favorit.

Liberalii vâlceni l-au respins pe falsul reformator ghiftuit de funcții publice 

Realitatea cunoscută în sală era că premierul a mers pe mâna fostului secretar de stat de la Ministerul Dezvoltării, Gheorghe Păsat. Bine informat, premierul nu s-a pronunțat în favoarea vreunui candidat, fiindcă știa că diferența dintre Buican și Păsat va fi imensă la vot. Fapt confirmat după numărarea voturilor: Cristian Buican – 315, Gică Păsat – 31 și 50 de voturi au fost anulate. De ce sutele de liberali vâlceni i-au acordat din nou girul lui Buican, deși acesta și echipa sa au condus partidul la toate înfrângerile de la alegerile locale în ultimii 12 ani? Principalele motive ar fi că Păsat nu este nici pe departe un reformator și că Buican este lipit în conștiința partidului de tabăra Orban. Liberalii vâlceni, în marea lor majoritate, nu sunt de partea premierului Cîțu. Primarii se plâng că nu au fost ajutați, iar activul de partid este foarte atașat de Orban pe care îl vot vota masiv la congres. Alegerile la nivel național din PNL domină întreaga situație din partid, așa încât Buican a evitat din nou să dea socoteală pentru înfrângerile succesive. În ochii colegilor săi liberali din Vâlcea, deputatul e în echipa bună. Poziționarea în tabăra lui Orban, dar și ,,renumele” contracandidatului au dus la o realegere ușoară pentru cel care conduce PNL Vâlcea din septembrie 2009. Pe de altă parte, Păsat este de-o viață consilier județean, a fost șeful FPS Vâlcea, președinte interimar al CJ și ministru secretar de stat. A stat în echipa Buican ani în șir primind funcții importante. Ce credibilitate avea când vorbea despre schimbare? 

Începe meciul între Buican și Pîrvulescu

Un alt moment interesat a fost discursul viceprimarului de Râmnicu Vâlcea, Virgil Pîrvulescu. Între alte mesaje politicianiste, acesta a spus că a fost avertizat că ,,nu-l apucă paltonul” și că dacă aceasta este modalitatea în care se face politică la PNL Vâlcea el nu se regăsește. Ba chiar a spus că își va anula votul, îndemnându-i și pe alții (referire la delegații organizației din Râmnicu Vâlcea pe care îi controlează direct) să facă la fel. Nici Cristian Buican nu a rămas dator. Când s-a anunțat modalitatea de vot potrivit căreia aceia care vor să-l voteze pe el să încercuiască cifra unu, iar cei care vor să-l voteze pe Gică Păsat, cifra doi, șeful PNL Vâlcea a spus tare și sarcastic: ,,și cei ce vor cu domnul Pîrvulescu să deseneze o inimioară.” Ironiile și ,,înțepăturile” acestea publice denotă o ruptură majoră între Buican și Pîrvulescu, ruptură de care până acum se discuta doar ,,pe surse”. Cel mai probabil, o mare parte dintre buletinele de vot anulate sunt rezultatul îndemnului făcut de la microfon de Pîrvulescu. Experiența ultimilor zece ani ne spune că după acest eveniment, tihna viceprimarului s-a terminat.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like