Ce i-ar fi spus Pamfil Şeicaru lui Cristian Buican

Unul din paragrafele scrise cu atât talent şi curaj de Pamfil Şeicaru, cel mai mare ziarist al României interbelice, pare că i se adresează şefului PNL Vâlcea, Cristian Buican. Iată-l:

,,Că pentru această iluzie acceptăm toate mutilările pe care ni le fac regimurile. Profesia noastră este calomniată, umilită, batjocorită. Ea este umilită adesea tocmai de aceia pe care i-am fabricat noi. Pentru că nu există om politic care să nu fi trecut prin redacţia noastră, pentru ca să-şi formeze din rândurile scrisului nostru, trepte pe care să suie ambiţia lui grăbită.”

Sunt arhi – cunoscute sentimentele pe care deputatul Cristian Buican le nutreşte faţă de presă: ură viscerală şi dispreţ profund. Sunt dese situaţiile în care acesta a jignit jurnalişti vâlceni. Unora le-a spus că nu le răspunde la telefon pentru că este la … (nu ne permitem exprimarea, însă Buican şi-a permis-o), altora le-a spus că se p..ă pe ,,fiţuicile” lor şi multe alte exemple. Pentru că are posibilitatea, fiind deputat de Vâlcea, Buican susţine că lucrează la o lege a presei. Aceasta ar fi bomboana de pe colivă, ştiut fiind faptul că asociaţiile profesionale ale ziariştilor, începând cu Clubul Român de Presă, s-au împotrivit apariţiei unei asemenea legii, în ultimii 26 de ani. Nu pentru că presa n-ar avea nevoie de o lege clară, ci pentru că orice reglementare făcută de politicieni ar îngrădi drepturile şi aşa ,,tumefiate” ale jurnaliştilor.

Să revenim la Pamfil Şeicaru! Temutul ziarist al perioadei interbelice, director la cotidianul ,,Curentul”, a murit în exil, fiind condamnat în contumacie de regimul comunist. Totuşi, conducerea României şi serviciile secrete au organizat, în secret, o scurtă vizită în ţară a lui Şeicaru, prin 1977. S-a putut fiindcă plecaseră ocupanţii din fruntea partidului şi statului român. Dacă ar fi fost contemporan cu maestrul, Buican ar fi fost ţinta atacurilor acide. Ce-ar fi urmat? Şeful liberalilor vâlceni l-ar fi reclamat pe Şeicaru la instituţiile statului şi ar fi încercat să-i taie contractele de publicitate, condamnându-i ziarul la faliment. Nu se ştie dacă ar fi reuşit, fiindcă Buican nu are spor nici împotriva presei locale, din Vâlcea, pe care ar vrea-o sugrumată.

Dar nu se regăseşte deputatul în textul de mai sus?! Ba da, în mod cert! Cristian Buican a fost un fel de răsfăţat al unei importante părţi din presa locală, pe vremea când îl concura pe Emilian Frâncu pentru conducerea PNL Vâlcea. După ce l-a învins pe Frâncu şi cu ajutorul presei, devenind preşedinte de partid, Buican a început să aibă atitudinea la care suntem martori cu toţii. Oare ce-ar fi scris Pamfil Şeicaru împotriva acestei atitudini… ?

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.