24 mai 2024

Candidatul PSD Călimănești la funcția de primar nu își justifică averea

Unul dintre cele mai interesante cazuri din această campanie electorală poate fi văzut la Călimănești. În urmă cu doi ani, inginerul silvic Mihai Iacovete, fostul șef al Ocolului Călimănești, a decis să intre activ în politică și să preia organizația social-democrată din localitate. Oricine are dreptul la asemenea gesturi, numai că aceia care-l cunosc pe inginer știu bine că situația sa nu este una care să-i permită întreceri publice. Când ești șef de ocol, când lucrezi la stat și nu vrei nicio funcție politică, poți trece neobservat, pe sub radar, poți aduna și iar aduna averi incomensurabile, poți dribla legi mai ușor decât dacă ai lumina reflectoarelor pe tine. Ce-i lipsea, deci, pedantului, elegantului inginer silvic? Îi lipseau gloria publică și, mai presus de aceasta, puterea politico-administrativă. Le-a vrut cu tot dinadinsul, a devenit candidatul PSD la funcția de primar al unei stațiuni de top, iar farurile au fost puse, dintr-o dată, pe el.

Cine i-au fost cei mai mari adversari în demersul său? Liberalii actualului primar de la Călimănești? Nicidecum! Primii care au început să-l atace virulent și să dezvăluie tenebrele activității sale au fost colegii din Romsilva. O pagină de Facebook ajunsă celebră printre silvicultorii din România, numită «Stop Defrișărilor», a tras câteva „rafale” în plin, în Iacovete. Ciudat este că pesedistul nu a răspuns niciodată acuzațiilor. Tot timpul s-a victimizat că este „ținta” liberalilor, dar nu a făcut referiri punctuale, concrete, la acuzațiile aduse de colegii săi. Anticipând că Iacovete își va pune „goarnele” de Facebook să atace, l-am invitat să dezmintă punctual toate acuzațiile aduse de «Stop Defrișări». Până la ora publicării acestui prim text, nu a făcut-o. Lansăm încă o dată, public, invitația, în ideea că trebuie să știm cu adevărat cine vrea să conducă stațiunea numărul unu a județului Vâlcea.

Iată ce scria Stop Defrișărilor pe 2 decembrie 2022:

Lupul paznic la stână
Astăzi, vă prezentăm realizările domnului Mihai Iacovete, cel care domnește peste Ocolul Silvic Călimănești din anul 2021 prin grija atotputernicului director Gheorghe Mihăilescu și analizăm declarațiile sale de avere din anii 2021 și 2022, care se pot consulta de pe pagina Romsilva. Cu 25 de terenuri în posesie dobândite în cea mai mare parte prin cumpărare (nouă intravilane în suprafață totală de peste 11 hectare (!!!) sunt numai în Călimănești!), cu terenuri agricole și forestiere a căror suprafață însumată depășește 72 hectare (!!!), cu două case de locuit și cu spații comerciale și de producție se poate spune că domnul Mihai Iacovete iubește terenurile și construcțiile. Din declarațiile de avere depuse în anii 2021 și 2022, rezultă că în decurs de un an domnul Mihai Iacovete a mai pus deoparte 1.197 EUR, 20 USD, 26.171 RON. Este adevărat că a pierdut 4.600 RON din fondul de investiții, însă a și cumpărat un teren în Călimănești odată cu vânzarea altuia și chiar a reușit performanța de a-și întreține familia cu doar 1.300 RON/lună (alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, cheltuieli cu utilitățile, impozite și taxe locale, concedii și altele). Dacă mai punem la socoteală cheltuiala cu ridicarea pensiunii de la Lotrișor și cu evenimentele pe care șeful de ocol le organizează pentru susținătorii săi, din calcule ar reieși că dl. Mihai Iacovete sigur a contractat un credit pe care o fi omis să îl treacă în declarații sau poate că explicația trebuie căutată în altă parte. Va urma un episod mult mai incitant, cu traseul banului din pădure în buzunar… și cu mecanismul prin care unii silvicultori se îmbogățesc ilicit.

În încheiere, publicăm declarația de avere a lui Mihai Iacovete pe care a semnat-o în anul 2022, pentru funcția de șef de ocol silvic. Pentru că e suspect de lungă, vă dorim lectură plăcută.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like