23 mai 2024

VIDEO: Locul de care niște inconștienți și-au bătut joc furând pietre pentru a face cotețe de porci va deveni un nou punct turistic pe harta județului Vâlcea

Dacă zilele trecute, mai precis în data de 20 mai 2024, s-au împlinit 636 de ani de la prima atestare documentară a Râmnicului (orașul fiind una dintre cele mai vechi localități din sudul țării atestate documentar), iată că municipiul reședință de județ are și alte valori istorice, culturale și de patrimoniu cu care se poate mândri. Cu sprijinul Consiliului Județean Vâlcea, situl arheologic Buridava Romană urmează să fie pus în valoare, specialiștii muzeografi asigurând și măsurile foarte necesare de conservare și protejare a locului încărcat de istorie. Pentru cei care nu cunosc, acest sit arheologic se află în sudul Râmnicului, în apropierea limitei administrative dintre municipiul Râmnicu Vâlcea și comuna Mihăești (în vecinătatea satului Stupărei).

Situl a fost construit de romani, după cucerirea Daciei, la jumătatea secolului al doilea după Hristos (deci undeva în jurul anului 150). Zona sitului avea mare nevoie de protecție de specialitate deoarece, în decursul timpului, au existat oameni din zonă care au sustras pietre (pietre puse de romani, atenție, acum aproape 2000 de ani!), acestea fiind folosite, printre altele, nici mai mult nici mai puțin, decât la construirea cotețelor de porci, găini, dar și pentru edificarea altor acareturi. Știm, sună comic, dar și tragic, în același timp! Vă dați seama cu câtă stupoare ar asculta un cetățean din Vestul Europei această întâmplare!?

Clădirea viitorului muzeu a fost deja construită

În fine, revenind la ce se întâmplă în prezent și, mai ales, ce se va întâmpla în zona sitului în perioada următoare și la cum va fi acesta pus în valoare, președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a oferit mai multe informații.

„Buridava Romană este o comoară a patrimoniului cultural vâlcean. Deși timpul și neglijența au lăsat urme, eforturile noastre au dus la progrese semnificative. Supravegherea video și împrejmuirea nouă asigură protejarea și conservarea sitului. Aici este un loc cu o istorie extraordinară, care atestă faptul că aceste ținuturi sunt locuite încă de pe vremea romanilor. Colegii de la Muzeul Județean Vâlcea s-au asigurat ca toate artefactele descoperite în acest sit să fie restaurate în cele mai bune condiții, iar în curând o parte dintre ele vor fi expuse într-o clădire nouă, pe care am construit-o chiar lângă situl arheologic. Clădirea viitorului muzeu este gata, iar în scurt timp îmi doresc ca aici să putem organiza simpozioane, mese rotunde sau diverse evenimente culturale”, a precizat Constantin Rădulescu, președintele Consiliului Județean Vâlcea.

Video AICI

You May Also Like